Izgradnja Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci

Ukupna vrijednost projekta: 47.600.000,00 kn

Sufinanciranje Ministarstva kulture i medija: 9.000.000,00 kn

U siječnju 2020. godine započela je izgradnja nove zgrade Vinkovačke knjižnice koja će biti ukupne površine 4.482,17 m2. Završena zgrada knjižnice imat će podrum, prizemlje i dvije etaže. U podrumu knjižnice smjestit će se arhiv, dok će u prizemlju će biti ulazni hol s garderobom, info pultom i dijelom za sjedenje i caffebar s terasom. Na I. katu svoje mjesto će pronaći kutak za roditelje, prostorije za predškolsku djecu, tinejdžere, slijepe i slabovidne, djecu i roditelje, periodika i posudba (odrasli) te uredi. Na II. katu bit će smještene prostorije za administraciju, studijski rad, stručnu literaturu, elektronička radionica, prostor za radionice i programe, „Cibalitana“, „Vanja Radauš“.

Izgradnja nove zgrade započela je u godini u kojoj je Knjižnica obilježila 145. godina od svoga osnutka te 29 godina od kako je u Domovinskom ratu do temelja izgorjela zgrada tadašnje Narodne knjižnice i čitaonice. Naša nastojanja da ovaj projekt poboljša standard svih građana Vinkovaca svakoga dana je vidljiv kroz sada već zaista vidljive radove na novoj zgradi u Ulici Kralja Zvonimira.

Obzirom da ovaj projekt nije bilo moguće aplicirati za bespovratna EU sredstva Grad Vinkovci samostalno započeo projekt izgradnje. U međuvremenu je za ovaj projekt Ministarstvo kulture odobrilo ukupno 9 milijuna kuna u vlastitom proračunu za 2020. godinu.

Skip to content