Vinkovačka obitelj

Okosnica mojega rada je „Vinkovačka obitelj“ – projekt kojim je obuhvaćen niz mjera gospodarske,  socijalne i komunalne komponente života svakog člana jedne obitelji – od onih najmlađih, pa do naših najstarijih sugrađana. Vođeni željom za boljitak svakog našeg sugrađanina, provodimo razne projekte usmjerene upravo prema građanima. 

U projekt „Vinkovačka obitelj“ uključeni su svi, od onih najmlađih do najstarijih sugrađana. Različitim mjerama osiguravamo da svaki naš sugrađanin ima jednaka prava i mogućnosti.

Svake godine se rodi oko 300 beba prijavljenih s prebivalištem u Vinkovcima, a bilježimo i trend povećanja razlike između rođenih i umrlih što je pokazatelj da smo pokrenuli pozitivne demografske trendove. Sve su ovo rezultati pronatalitetnih i demografskih mjera koje provodimo od početka ovog mandata. Trenutni podaci daju razloga za optimizam kako naši Vinkovci postaju grad mladih obitelji s djecom.

Broj od 300 novorođenih vinkovačkih beba je konstantan već godinama i s ponosom svakih nekoliko mjeseci okupimo roditelje i novorođene bebe kako bismo im uručili naknadu u iznosu 2.000,00 kn i poklon paket sa slikovnicama i godišnjom članskom iskaznicom naše Knjižnice koja provodi projekt poticanja čitanja od najranijeg djetinjstva. Ovom smo naknadom olakšali našim mladim obiteljima jer svi znamo kako početak roditeljstva iziskuje velike troškove za opremu za naše najmlađe. 

Kako bismo roditeljima smanjili trošak boravka djece u vrtiću, sufinanciramo cijenu njihova boravka u vrtiću , a prema odluci Gradskog vijeća o socijalnoj skrbi za 2020., iznos koji plaćaju roditelji smanjuje se za 30 posto ako prihod po članu kućanstva ne prelazi 1500 kuna, što je povećanje cenzusa u odnosu prema prošloj godini od 300 kuna, dok za djecu s teškoćama u razvoju, djecu iz udomiteljskih obitelji, djecu žrtve obiteljskog nasilja i djecu bez obaju roditelja Grad Vinkovci plaća 100% cijene vrtića.

Uveli smo brojne demografske mjere, ali smatram da trebamo primarno raditi na tome da zaustavimo iseljavanje. Ovo je aktualni problem koji si stavljam kao važnu zadaću, na kojoj ćemo svi zajedno raditi, uključujući sve institucije, kako bismo zadržali ljude u našem gradu.

Jedna od demografskih mjera jest popust mladim obiteljima na kupnju zemljišta za gradnju obiteljskih kuća, koji raste ovisno o broju djece, sve do 85 posto. Nedavno smo energetski obnovili tri objekta vrtića i dvije osnovne škole. Izradili smo projekt gradnje potpuno novog objekta Dječjeg Vrtića “Vladimir Nazor”,  te kontinuirano ulažemo u podizanje kvalitete boravka naše djece u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama.

U ovom mandatu pokrenuli smo projekt dodjele vaučera i pomoći svim našim osnovnoškolcima, odnosno našim obiteljima. Ove školske godine u proračunu smo osigurali 1,2 milijuna kuna za 2.407 osnovnoškolaca koji su dobili vaučere u vrijednosti 500 kuna. Ukupno smo iz gradskog proračuna izdvojili 3,7 milijuna kuna za 7.381 vaučera.

Za sve učenike prvih razreda osnovnih i srednjih škola osigurali smo jednokratnu potporu u iznosu 1.000,00 kuna za koje je dosad iz proračuna izdvojeno više od 2,6 milijuna kuna. U ovom mandatu osigurali smo i sufinanciranje javnog prijevoza učenika srednjih škola koji se školuju izvan Vinkovaca, kao i besplatan javni gradski prijevoz za sve učenike srednjih škola. Trenutno u 2021. godini stipendiramo 321 studenta što je dvostruko više nego 2017. godine. Potičemo izvrsnost učenika i nagrađujemo one istaknute zajedno s njihovim mentorima za izvrstan rezultat na natjecanjima.

U gradskom proračunu osigurali smo i božićnice za umirovljenike u vrijednosti od 200,00 do 400,00 kn ovisno o visini mirovine. U ovom mandatu isplaćeno je 6.602 božićnice u ukupnoj vrijednosti 1,4 milijuna kuna. Brinemo o najugroženijim sugrađanima isplatom jednokratnih potpora, pučkom kuhinjom i pokrivanjem troškova stanovanja.

Svima nam je prioritet da naše obitelji nađu svoju sreću i stvore kvalitetan život u svom gradu, te ću upravo zato i u sljedećem razdoblju nastaviti kreirati nove mjere kojima će svatko od Vas imati direktnu potporu Grada.

Pozivam Vas da i dalje pratite rad moga tima te da sve svoje prijedloge i komentare šaljete na ivan@ivanbosancic.hr ili putem obrasca.

Skip to content